Jauns D klases paraplāns no NOVA - XENON

Ilgi gaidītais brīdis ir klāt - paraplānu ražotājs NOVA laidis klajā D klases divrindu paraplānu XENON.

Red Bull X-Alps 2021 sacensībās ar šo paraplānu piedalījās Théo de Blic, Nick Donini un Ken Oguma. Pēc sacensībām NOVA veica zināmus uzlabojumus ekipējuma trimerācijā, veica uzlabojumus spārna konstrukcijā, pastiprināja vietas, uz kurām ir lielāka slodze, lai paraplāns ilgāk kalpotu, lai ikviens interesents varētu iegādāties sev šo lielisko maršrutlidojumu paraplānu.

XENON Pilots

XENON radīts maršruta lidojumos pieredzējušiem pilotiem, kuri dodas “hike and fly” disciplīnās, kā arī piedalās maršruta lidojumu sacensībās. Šis spārns būs piemērots arī pilotiem, kuri lido ar divrindu paraplānu pirmo reizi. XENON malu attiecība ir 6.7, šī paraplāna pilotēšanai nepieciešama pieredze lidojumos ar paraplāniem, kuru malu attiecība ir vismaz 6, jo XENON ir tieši tik prasīgs, cik var sagaidīt no šīs klases paraplāna.

Uzticams ekstremālās situācijās

Izaicinošas pacelšanās vietas, ilgi lidojumi vienmēr mainīgos laikapstākļos un piezemēšanās nepiemērotās vietās – šīs lietas īsumā raksturo pasaulē slavenās sacensības X-Alps. D klases paraplāns XENON tika radīts, lai izceltos šādās situācijās. Pieredzējušiem pilotiem XENON paver iespēju pilnībā izmantot maršrutlidojumu dienas potenciālu, izcili apvienojot paraplāna veiktspēju ar drošību. Pateicoties gudri izvēlētiem materiāliem, vieglais XENON ir arī īpaši izturīgs. 

Sasniedz tālākos lidojuma mērķus

Jau no starta brīža Tu pamanīsi vieglo paraplāna vadīšanu, kas nodrošina ilgu lidošanu termāļos bez piepūles. Veicot pārlidojums taisnā virzienā paātrinājumā, XENON pārsteigs ar savu ātrumu un planējuma kvalitāti. Lieliska stabilitāte un vidēji noslogotās B rindas paver iespēju izmantot visu paraplāna potenciālu relaksēti, pat dzīvīgā gaisā, tāpēc spārna sakļaušanās notiek ļoti reti. Ja sakļaušanās tomēr notikusi, spārns reaģē saprotami, kas nav visai raksturīgi divrindu paraplānam. Pēc sakļaušanās spārnam nav tendence atvērties strauji, tas ir atsaucīgs uz pilota komandām asimetrijās un tam nav tendence uz plūsmas noraušanos (stall).

Gudri izvēlēti materiāli

Radot XENON, tika ieguldīti visi spēki paraplāna snieguma uzlabošanai, ieskaitot materiālu izvēli. Spārna konstrukcijā, veidojot spārna augšējo virsmu, izmantotas nitinola stieples, kas uzlabo stabilitāti un līdz ar to arī paraplāna lidošanas kvalitāti. Nitinolam raksturīga formas saglabāšana, pateicoties tā “atmiņas” īpatnībām, kā arī šim materiālam ir lielāka noturība garenvirzienā, atšķirībā no parasti izmantotajām neilona stieplēm. Attiecībā uz audumu, esam izmantojuši nodiluma izturīgu un visos virzienos noturīgu audumu spārna priekšējai un augšējai daļai. Spārna aizmugurējā daļā izmantoti vieglāka auduma elementi, dodot priekšroku labākai stabilitātei. Šis audums arī izmantots visai spārna apakšai, kā arī galvenajām daļām spārna augšējā daļā. Pateicoties šādai materiālu kombinācijai, 17 izmēra XENON svaru izdevās samazināt līdz 3,15 kg.

Brīvie gali bez kompromisiem

Brīvie gali izgatavoti no 8 mm izmēra kevlāra, kas ir noturīgs pret vērpšanos, neskatoties uz tā mazo izmēru. Pateicoties šī materiāla noturībai garenvirzienā,  brīvie gali palīdz paraplānam ilgstoši saglabāt ražotāja trimerāciju. Jāpiemin, ka kevlāra izvēle brīvo galu konstrukcijā nozīmē, ka tie ir 30 g smagāki par īpaši vieglā Dyneema „diedziņiem”, jo kevlāra noturība pret izstiepšanos un vienkāršāka paraplāna sagatavošana pirms startēšanas tomēr ir svarīgāka.

B rindu roktura novietojumu iespējams mainīt sešās pozīcijās, kas ļauj pielāgot paraplānu atbilstoši pilota vajadzībām, pieregulējot katras iekares ģeometrijai. Individuāli regulējamie B rindu stūres rokturi paver iespēju vēl efektīvāk kontrolēt paraplānu, lidojot paātrinājumā. Domājot par paraplāna svara samazināšanu, rokturis izgatavots no karbona, jo tas ir īpaši viegls.

Pieejamās krāsu kombinācijas




Tehniskā informācija

 

 

17

18

Šūnu skaits

 

65

Projicētais spārna plētums

m

9,49

9,78

Spārna laukums projicēti

17,35

18,42

Projicētā malu attiecība

 

5,20

Spārna plētums

m

11,65

12,00

Spārna laukums izklājumā

20,24

21,49

Malu attiecība

 

6,70

Stropju garums

m

7,22

7,44

Kopējais stropju garums

m

182,64

188,49

Spārna platums

m

2,16

2,23

Paraplāna svars

kg

3,15

3,30

Ieteicamā svara dakša

kg

65-80

75-90

Sertifikācija (EN/LTF)

 

D

D

 

Jautājumiem un pasūtījumiem: [email protected]

Pieejams arī Adrenalīna internetveikalā:
shop.adrenalins.lv


NOVA - XENON 10
NOVA XENON: Building a wing for the X-Alps – Test pilots' life
Made by kalichava